Door stress of tijdsgebrek, hebben we vaak het gevoel geen tijd te hebben voor een pauze. We eten snel achter de computer en werken verder – overtuigd minstens een half uur gewonnen te hebben. Helaas blijkt dit niet helemaal te kloppen. De tijdswinst gaat in de namiddag al snel verloren omdat ons lichaam de blijvende druk gewoon niet aan kan.
Onvoldoende energie om productief te werken
Dit blijkt ook uit onderzoek dat werd gevoerd door Het Vlaams Instituut Gezond Leven. Maar liefst 40% van de Belgische werknemers heeft niet voldoende energie om een volledige werkdag productief te zijn. Bij 34,2% leidt de werkdruk zelfs tot problematische psychische vermoeidheid.
Herstelmomenten tijdens de dag als reddingsmiddel
Om de stress en vermoeidheid aan te kunnen, is het volgens de onderzoekers bijzonder belangrijk om tijdens de dag voldoende herstelmomenten in te bouwen. Dit kan zowel buiten het werk als tijdens de werkuren.
Ook na onze werkuren hebben we het vaak nog druk met o.a. hobby’s, familie en huishoudelijke taken. Daarom moeten we elke kans grijpen om onze batterijen op te laden. Korte pauzes op het werk blijken bijzonder geschikt en helpen ons om beter te presteren.
Doorbreek je concentratie voor meer productiviteit
Tijdens een pauze is het de bedoeling om je concentratie even volledig te onderbreken zodat je hersenen tot rust komen. Het kan helpen om met collega’s te praten over koetjes en kalfjes, een blokje om te lopen of wat frisse lucht te scheppen. Of kies voor een gouden combinatie en geniet buiten met de collega’s van een kop koffie en extra zuurstof. Zo gaan jullie na de pauze veel productiever en gemotiveerder terug aan de slag.