16 juli 2020 

5 tips voor een veilige én gezellige lunchpauze

Een lunchbox vol nieuwe mogelijkheden

Het is al vaak gezegd, maar Covid-19 zet heel onze wereld letterlijk op zijn kop. Al onze sociale gewoontes werden van de ene dag op de andere totaal not done. Handen schudden en andere uitingen van vriendschap en beleefdheid werden noodzakelijkerwijs verbannen wegens potentieel gevaarlijk.

Na ruim 2 maanden van quarantaine en thuiswerken, herneemt ons sociale en bedrijfsleven voorzichtig. Nu wordt het kunst om een nieuwe balans te vinden tussen menselijkheid en veiligheid. Tussen angst en geruststelling. Welkom in het nieuwe tijdperk van “collegialiteit meets social distancing”.

Op zoek naar de nieuwe pauze

De werkvloer wordt aangepast om veilig en efficiënt te kunnen werken. Veel werkgevers proberen ook mentale ondersteuning te bieden aan hun medewerkers. Want ook al zijn je collega’s niet altijd perfect, toch hebben velen onder ons de collegialiteit in die periode veel harder gemist dan ze misschien hadden durven dennken.

Wie had ooit gedacht dat die handdruk aan je teamgenoten plots verboden zou worden? Dat gemeenschappelijke ruimtes zouden sluiten? Een babbeltje rond de koffie-automaat is ook nu nog niet overal terug mogelijk, laat staan een overvolle kantine voor de lunch. Tijd dus om op zoek te gaan naar alternatieven voor onze werkpauzes.

 • Wandelen met een lunch uit het vuistje
  Een van de meest gezonde alternatieven is natuurlijk het lunchwandelen. Een half uurtje bewegen tijdens de middagpauze doet wonderen voor je fysieke en mentale gezondheid. Je kan er alleen op uit trekken of afspreken met een (groepje) collega(‘s). Een lunch uit het vuistje onderweg moet lukken, ofwel een tochtje naar een rustige picknickplaats.
 • Picknick met je bubbel
  Als het weer het toelaat, kan e op het terras of in de bedrijfstuin zitplaatsen voorzien voor een picknick in openlucht. Ideaal zijn individuele tafeltjes en stoelen. Die kunnen jullie eventueel combineren tot een groter geheel, afhankelijk van het aantal deelnemers en de toegelaten bubbels.
 • Home sweet home
  Wie in eigen buurt werkt, kan natuurlijk ook ’s middags thuis gaan eten. Sommige jobs laten het toe om de uren flexibeler in te delen en een langere lunchpauze te nemen. Zo kan je tijdens de middag met de familie eten. Dit biedt dan weer potentieel voor een rustigere avond.
 • Sportief de middag door
  Als je inderdaad de luxe van een glijdende uurregeling hebt, kan je de middagpauze ook gebruiken om (samen) te gaan sporten. Lopen, fietsen, trainen… mogelijkheden te over. Een geweldige pauze voor de sportieve collega’s!
 • De groene kantine als ontspanningsruimte
  Als bedrijf kan je ook investeren in een vernieuwde lunchruimte die mogelijkheden geeft om op een aangename en veilige manier te pauzeren. Denk daarbij aan eethoekjes die gescheiden worden door planten of moswanden.
  Planten bevorderen de gezelligheid én de vitaliteit van je medewerkers. Groene barrières zorgen tegelijk voor een veel aangenamere vorm van afscheiding dan plexi of andere kunststoffen.
  In een groene ontspanningsruimte kunnen medewerkers genieten van een kwalitatieve pauze. Nadien gaan ze productiever terug aan de slag. Maar je kan deze ruimte buiten de piekmomenten natuurlijk ook gebruiken als informele vergaderzaal of co-workspace.

 

Hoe richt jij voortaan je lunchpauze in?
Wil je de mogelijkheden bekijken om jouw lunchruimte te vergroenen, vraag dan gerust een vrijblijvend inspiratiegesprek aan.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down